2021. október 16. szombat, Ma Gál napja van. Ez az év 289. napja. Holnap Hedvig napja lesz. Advertisement
www.szekelyfoldert.info
Főoldal arrow Elektronikus Könyvtár arrow Acta Siculica 2005/1
Főoldal
Székelyföld
Elektronikus Könyvtár
Kép-Tár
Author Info Module
Acta Siculica 2005/1
Ragadozó és parazitoid holyvafajok (Coleoptera: Staphylinidae) táplálékpreferenciája és predációs aktivitása agrár-ökoszisztémákban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: BALOG Adalbert   

(Kivonat)
A holyvák (Coleoptera: Staphylinidae) a Staphylinoidea nagycsalád (Hydraenidae, Ptiliidae, Agyrtidae, Leiodidae, Scydmaeidae és a Silphidae) képviselői közül a legnépesebb család. Egyes szerzők szerint a legnagyobb bogárcsalád, több mint 45 000 eddig ismert képviselővel, és feltehetően a trópusi fajok 75%-a még ismeretlen. Bizonyítottan a leg fajgazdagabb család a Brit szigeteken, és az észak-amerikai kontinensen.
A rendszertani besorolása az egyes alcsaládoknak még vitatott, és feltehetően az eddig megállapított négy filetikus vonal alapján a Staphylinidae család négy családra osztódik majd, amit indokolttá tesz az egyes alcsaládokon belüli nagy morfológiai és ökológiai eltérés is (HOWARD et al., 1998).
A Közép-Európából ismert fajok száma 2000-3000 közé tehető, nagyrészt ismeretlenek még a magas hegységekben, a fenyőerdőkben és a hóhatáron élő alpesi fajok (ZERCHE 1976). A Magyarországról eddig kimutatott fajok száma 1186, de elképzelhető, hogy a tényleges fajszám megközelítheti akár az 1300-at is (ÁDÁM 1996 a, b, ÁDÁM és HEGYESSY 2001; BALOG et al. 2003). Romániából eddig 1240 fajt jeleztek, 259 génuszból és 21 alcsaládból (STAN 2004).
Magyarországon az 1976 óta folyó alma ökoszisztéma kutatások során, - melyek célja az integrált növényvédelem ökológiai - ökofaunisztikai alapjainak megteremtése volt, a holyvák nem kerültek feldolgozásra.
Magyarországon eddig több faunisztikai felmérést végeztek gyümölcsösökben (MÉSZÁROS et al., 1984; MARKÓ et al., 1995; BOGYA et al., 1999), viszont a holyva együttesek feltárása, azok szerepe agrár-ökoszisztémákban csak az utóbbi években kezdődött (KUTASI et al., 2001; BALOG et al., 2003). Általánosan is megállapítható, hogy, egész Európában agrár területeken, mindmáig meglehetősen kevés vizsgálat folyt holyvaegyüttesekkel.

 

Tovább...
 
A fehér fagyöngy (Viscum album) elterjedésének vizsgálata a kolozsvári botanikus kertben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: BALÁZS Enikő, MÁTHÉ István, SIMÓ Gabriella   

(Kivonat)
A kolozsvári ”Alexandru Borza” Botanikus Kert fehér fagyöngy populációjának elterjedését vizsgáltuk 2003 márciusában és áprilisában. A botanikus kert térképére 30x30 méteres négyzetrácsot helyeztünk, majd rétegzett random mintavétellel mértük fel a fagyöngy populáció elterjedését.
A felmérés során teszteltük a fagyöngyök száma illetve a gazdafaj mérete közötti összefüggéseket, valamint a fagyöngyök elterjedésének gazdafajtól való függését.
A vizsgált területen 8 különböző gazdafaj 24 egyedén összesen 766 fagyöngyöt számoltunk meg. A fa törzsének átmérője és a fán található fagyöngyök száma között a Spearman féle rangkorreláció, valamint a regresszió analízis szoros kapcsolatot mutatott. Ugyanakkor nem találtunk összefüggést a fák ágának vastagsága és a fagyöngyméret között, illetve a törzsátmérő és a fagyöngyméret között.
Eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy a botanikus kertben megtelepedett fagyöngyök mozaikszerű elrendeződést mutatnak a gazdafajok elterjedéséből adódóan.

 

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Találatok 10 - 11 / 11
 
Erdélyi Top10 | relatio.ro - Az információ

| www.szekelyfoldert.info | Minden jog fenntartva © 2005-2006 | Digital Studio |