2021. október 16. szombat, Ma Gál napja van. Ez az év 289. napja. Holnap Hedvig napja lesz. Advertisement
www.szekelyfoldert.info
Főoldal arrow Elektronikus Könyvtár
Főoldal
Székelyföld
Elektronikus Könyvtár
Kép-Tár
Elektronikus Könyvtár PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerkesztő   

Székely Elektronikus Könyvtár (SzEK)


Regionális virtuális könyvtári szolgáltatás, székelyföldi vonatkozású cikkek, tanulmányok tárhelye.FELHÍVÁS


Az ACTA SICULICA szerzőihez
Kedves régi és tisztelt leendő munkatársaink!

I.

Az Acta Siculica virtuális, regionális tudományos periodika a www.szekelyfoldert.info honlapon jelenik meg (www.szekelyfoldert.info/elektronikus_konyvtár) . A periodika az Acta (Siculica) székelyföldi múzeumi évkönyvek folytatása. (Utóbbi ismertetését és 9 évi mérlegét lásd alább, a csatolt mellékletben.)
Az Acta Siculica műfaja on-line publikálási rendszer. Az erre való alkalmazás, átállás legfontosabb hozadéka a következő:

1. Ez a költségkímélő megoldás felgyorsítja a kéziratok átfutási idejét, és a megjelenést gyakorlatilag folytonossá teszi (kéziratokat folyamatosan fogadunk, “újdonság” polcunkat negyedévente frissítjük, évente archiválunk “kötetet”).

2. Az archiválás révén, mivel az új “kötetek” a korábbi Acta (Siculica) kötetek virtuális könyvtári (internetes) változatai mellé kerülnek, indulásból évtizedes szakmai munka nyílik meg egy tágabb nyilvánosságnak.

3. Felerősödik a regionális tudományszerveződési jelleg: a szűkebb értelemben vett periodikát a kiegészítő szolgáltatások élő fórummá bővítik (szakmánként szerveződő levelezőlisták, szakmai csoportosulások bemutatkozása, adatbázisaik stb.)

4. A virtuális jelleg lehetővé teszi a regionális virtuális könyvtári szolgáltatást (leendő Székely Elektronikus Könyvtár foglamat (SZEK). Ennek megfelelően, a szokásos “első közlés” jellegű anyagokon kívül szeretettel várjuk mindazon régebbi tudományos közleményeket is, amelyek máshol ugyan már megjelentek, de szerzőjük előnyösnek találja, hogy virtuális nyilvánosságot is nyerjenek (vagy ezen a virtuális fórumon is jelen legyenek). Utóbbi esetre két megoldást ajánlunk (a korábbi megjelenéseket mindkét esetben kérjük feltüntetni):
- a szerző Acta Siculica kérte kéziratformában bocsátja rendelkezésünkre, és így periodikánk másodközlés jellegű, de on-line elérhetőségű anyagaként jelenik meg  
- a szerző korábbi formájában bocsátja rendelkezésünkre, így csak egy linktárból, csomagolt anyagként elérhető, de a címben vagy az állománynévben megjelenő kulcsszavak révén keresőprogramok számára is hozzáférhető


II.

A virtuális megjelenés legnagyobb problémájának a szerzői jogok és tudományos (időbeli) elsőbbség kérdése tűnik. Az Acta Siculica a következő szakmai garanciákat biztosítja:

1. Egy jelentős hagyományú, ismert (regionális) tudományos periodika szakmai színvonala, az Aluta és az Acta (Siculica) folytatása.

2. A szerkesztőbizottságot biztosító tudományszervezés kezese a sepsiszentgyörgyi Délkeleti Intézet, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia általi műhelyakkreditációja folyamatban van.

3. A periodika teljes anyaga hozzáférhető lesz az Országos Széchenyi Könyvtár--Magyar Elektronikus Könyvtáron át is (www.mek.iif.hu ), tehát a megjelenés közgyűjteményi jegyzése biztosított.

4. Az Acta Siculica megfelelő bemutatkozása révén szavatolni fogja a szakmai figyelmet (így pl. legelső bemutatására a Magyar Természettudományos Muzeológusok XXIII. konferenciáján, ezen a Kárpát-medence szintű, jelentős szakmai fórumon fog sor kerülni, Illyefalván, 2005. augusztus elején).

5. Megfelelő szerkesztési megoldással igyekszünk nyitva hagyni azt a lehetőséget, hogy a pénzügyi háttér javulása esetén nyomdai megjelenésre is visszatérhessünk, de addig is biztosítjuk korlátozott számú különlenyomat egységes formájú kivitelezését, szerzői igény esetén (pl. országos közgyűjtemény számára, szerzői kötelespéldánynak).

 
 
Erdélyi Top10 | relatio.ro - Az információ

| www.szekelyfoldert.info | Minden jog fenntartva © 2005-2006 | Digital Studio |